czwartek, 1 sierpnia 2013

Wielki Integracyjny Zjazd Świdniczan Dzien 1

Pierwszy dzień Integracyjnego Zjazdu Wszystkich Świdniczan postanowiłem przeznaczyć na spróbowanie kuchni narodów.

opisy za www.um,swidnica.pl

 Pub Kanappa na czas zjazdu stał się restauracją żydowską, w której można skosztować tradycyjnego humusu wraz z macą z kuchni aszkenazyjskiej, żydowskiego kawioru, kurczaka w szafranie czy ciasteczek cynamonowych. Z głośników brzmi żydowska muzyka.

 
 Piwnica Ratuszowa na czas zjazdu przeobraziła się w restaurację rosyjską, w której  można napić się herbaty z prawdziwego samowara, spróbować słynnej zupy solianki, pielmienów (rosyjskich pierogów z mięsem) i innych przysmaków rodem zza wschodniej granicy.


 Klimatyczna portugalska restauracja Bacalhau w hotelu Fado – podobnie jak czyni to na co dzień – przybliża gościom zjazdu klimat i smaki Portugalii.


 Grzanki z sardynkami, polieny z kiełbasą chorizo, faszerowane ziemniaki, tartinki z anchois i oliwkami, portugalskie kotleciki rybne, portugalskie babeczki i musy

 
 Do gorącej i pachnącej ziołami Grecji zabiera nas Galeria 44, zachwycając wystrojem, zapachem oregano, smakiem oliwek i grecką muzyką. W te dni nie zabraknie typowej greckiej czarnej kawy z ibryka oraz chłodzącej, lodowej frappe, które będzie serwował Łukasz Jura, Mistrz Polski Barista.



Brak komentarzy:

Category

Category

Category